VRSTE KERTRIDŽA ZA INK JET I KASETA ZA LASERSKE ŠTAMPAČE

Potrebno je znati da prilikom nabavke kertridža i tonera za štampač postiji nekoliko opcija. Potrošni materijal za štampače može se razvrstati u 4 kategorije. To su NOVI ORIGINALNI, NOVI KOMPATIBILNI (takozvani FOR USE), REFILOVANI (ili DOPUNJENI) i RECIKLIRANI.

NOVI ORIGINALNI

Ovo je, svakako najkvalitetnija i najskuplja opcija. Ovi kertridži i toneri su proizvedeni od strane proizvođača printera i na njima je jasno vidljiv zaštićeni logo proizvođača (HEWLETT PACKARD, CANON, EPSON, LEXMARK, SAMSUNG, OKI, DELL, KYOCERA, KONICA-MINOLTA itd). Ovi kertridži i toneri jedini obezbeđuju 100% performanse uređaja navedene u specifikaciji. Visoka je posledica ogromnih ulaganja u razvoj tehnologije i uređaja.

NOVI KOMPATIBLINI (mnogi ih nazivaju FOR USE - odnosno ZAMENSKI)

Ovi kertridži i toneri su proizvedeni od od novih komponeneti, uglavnom u velikoj meri u skladu sa specifikacijama proizvođača uređaja. Najčešće su kineskog porekla, mada postoje i neki zapadni proizvođači.  Obezbeđuju dosta dobar kvalitet, kako u pogledu broja otiska, tako i u pogledu kvaliteta istih. Kupovinom ove vrste kertridža i tonera se postižu značajne uštede, šak i do 80% u odnosu na cenu originalnih. Kako postoje desetine proizvođača ove vrste kertridža i tonera na našem tržištu, mi u SMILE INK-u  smo mnoge od njih testirali (i dalje testiramo) i trudimo se da svojim korisnicima ponudimao najkvalitetnije što u ovom segmentu tržišta može da se izabere. Iako će se mnogi korisnici odlučiti za kupovinu ove vrste kertridža i tonera, NE PREPORUČUJEMO kupovinu tonera za kolor laserske printere, kao ni određenih modela ink kertridža. Razlog je loš kvalitet otiska i nizak nivo pouzdanosti. Osim toga, broj odšampanih strana sa ovom vrstom kertridža je uglavnom manji nego sa originalnim ili recikliranim, tako da, na kraju cena i nije tako niska kako na prvi pogled izgleda.

REFILOVANI ILI DOPUNJENI

U svakom pogledu najmanje kvalitetna opcija je jednostavno refilovanje ili dopuna kertridža ili tonera. Kako su originalni kertridži toner kasete proizvedeni u skladu sa najvišim industrijskim normama proizvođača uređaja, čak i kada se izprazne (zapravo ostanu bez mastila ili praha), ostali delovi kasete, (bubnjevi, brisači i dr.) nisu doši do kraja svog radnog ciklusa.  Mnoge tzv. firme ili radnje nude jednostavnu dopunu ispražnjenih toner kaseta ili ink kertridža, po izuzetno niskim cenama, zahvaljujući tome što je jedino što urade prosto dolivanje praha ili mastila (ne retko dosta sumnjivog porekla i kvaliteta). Ovakvi kertridži su krajnje nepouzdani u eksploataciji i njačešće otkazuju u prvoj trećini predviđenog radnog veka.

RECIKLIRANI ILI REMONTOVANI KERTRIDŽI i TONER KASETE

Proces reciklaže toner kasete podrazmeva rasklapanje, čišćenje (namenskim uređajima), zamenu svih funkcionalnih sklopova (bubnjeva, bricača, čipova i dr.) punjenje prahom i testiranje u namenskom štampaču. Reciklaža ink kertridža podrazumeva čišćenje, ispiranje, pražnjenje, a zatim punjenje kvalitetnim mastilom i testiranje u namenskom printeru. Za sve ove procese SMILE INK poseduje i znanje i opremu kako bismo bili u mogućnosti da svojim korisnicima isporučimo reciklirane tonere i kertridže koji u najvećoj mogućoj meri odgovaraju originalu, uz značajnu uštedu (do 80%) i garanciju kvaliteta. Kertridži koje prodajemo kao RECIKLIRANE, su isključivo ORIGINALNI, prvi put napunjeni. Kako nismo u mogućnosti da obezbedimo redovno snabdevanje originalnim ispražnjenim kertridžima, potrebno je, da nas pre poručivanja kontaktirate, kako bismo proverili da taj model imamo na stanju.